DA LI ĆE IZBEGLICE KRENUTI KA ZAPADU? Turska ucenjuje otvaranjem granice ka EU!

 

Da li će turski predsednik Redžep Tajip Erdogan dozvoliti sirijskim izbeglicama da iz Turske krenu prema zapadnim zemljama, ukoliko se u Siriji uskoro ne uspostavi takozvana ,,sigurna zona“?

Ta odluka potvrđuje da je upravljanje migracijama i dalje u rukama Turske koja taj uticaj koristi u situacijama kada joj je potreban određeni politički ustupak, za Telemaster ocenjuje direktor Centra za zaštitu i pružanje pomoći tražiocima azila u Srbiji Radoš Đurović.

Turska je odlučna da oformi sigurnu zonu unutar Sirije, uz svoju granicu sa ratom razarenom zemljom. Spremna je da to uradi sama do kraja meseca, ako ne bude sporazuma sa Amerikom. Odluku turskog predsednika o otvaranju granice ka Evropskoj uniji, Đurović vidi više kao ucenu, a manje kao znak da je ova evroazijska država zaista voljna da to uradi.

Tu mogućnost, Turska ima zbog svog dominantnog uticaja u upravljanju migracijama, ističe Đurović. Najavom otvaranja svojih granica, Turska je želela da na to podseti evropske države koje i zvanično negoduju. Iz Grčke stiže poruka da ona na ovaj način ne može da uslovljava Ameriku.

Svoje granice za Sirijce, Turska je otvorila u aprilu 2011. godine i trenutno u toj državi živi 3,6 miliona ljudi koji su pobegli od građanskog rata, koji traje već devet godina.

Ona je u martu 2016. postigla sporazum s Evropskom unijom. Prema njemu, zaustaviće priliv migranata u Evropu u zamenu za sredstva za podršku izbeglicama i putovanje bez viza za turske državljane. Erdogan, međutim, optužuje članice da se ne pridržavaju dogovora i preti da će izaći iz sporazuma.

Turska i Amerika razgovarale su o uspostavljanju sigurne zone unutar Sirije istočno od reke Eufrat, Međutim, prema rečima turskog predsednika, postoje nesuglasice kako sigurna zona treba da izgleda.

Happytv.rs
Foto: Arhiva

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost

HappyTV

Subota
04:30  Rano jutro
06:45  Dobro jutro Srbijo
10:00  Parovi - Kućni savet
11:00  Prelo u našem sokaku
11:55  Vesti
12:00  Prelo u našem sokaku
12:55  Vesti
13:00  Prelo u našem sokaku
14:00  Vesti
14:05  Čađava mehana
15:30  Posle ručka
17:30  Telemaster
18:10  Glamur Specijal
19:00  Upoznajte Parove
21:00  Parovi - Roditeljski sastanak
02:30  Parovi - Noćobdije
04:30  Rano jutro