Izvor:
05.09.2019 u 22:48
0

PROBLEM NAJEZDE STENICA U HRVATSKOJ: Biljne stenice koje grizu ljude prisutne i u Srbiji, ali nisu opasne po ljude (VIDEO)

Region, a posebno građani Hrvatske, muku muče sa – stenicama. Zagrepčane, ali i stanovnike drugih hrvatskih gradova, poslednjih je dana uznemirila najezda biljnih stenica koje grizu ljude, sišu im krv i uzrokuju natekline, svrab i crvenilo.

Profesorka Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu Dušanka Jerinić Prodanović za Telemaster kaže da su biljne stenice prisutne i u Srbiji, ali da nisu opasne po ljude.

Region je uznemirio slučaj Renate Kastro, poreklom iz Brazila, koja je boraveći nedavno u Zadru na odmoru, doživela veliku neprijatnost. Ona je zaspala, a nakon što se probudila lice i telo su joj bili crveni, izujedani i u plikovima. Dijagnoza je bila – ubodi stenica. Profesorka Prodanović ističe da je takvo ponašanje biljnih stenica relativno nova pojava.

Ubod stenice kod većine ljudi može proći neopaženo bez ozbiljnijih reakcija, ali kod nekih će uzrokovati izbijanje plikova i svraba. Pitali smo naše sugrađane kakva su njihova iskustva kada su ubodi stenica u pitanju.

Prema rečima profesorke postoje dve vrste biljnih stenica hrastova mrežasta stenica i mrežasta platanova stenica. U Evropu su transportom stigle iz Severne Amerike. Platova stenica je prvi put registrovana u Italiji još 1964., da bi sredinom sedamtesetih bila zabeležena u Zagrebu. Hrastova stenica je prvi put zabeležena 2000. Godine takođe u Italiji.

Happytv.rs
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter