Izvor:
05.09.2019 u 22:46
0

EKIPA TELEMASTERA ISTRAŽUJE KOJI SU RAZLOZI BACANJA HRANE: Koliko smo svesni koje posledice hrana u kontejneru može da izazove? (VIDEO)

U Srbiji godišnje u kontejnerima završi više od pola miliona tona hrane, pokazuju najnoviji podaci Centra za unapređenje životne sredine, a samo u domaćinstvima baci se skoro 250.000 tona. Bačena hrana koja truli na đubrištu, vremenom se raspada i ispušta metan, jedan od najopasnijih gasova sa efektom staklene bašte.

Ekipa Telemastera istraživala je koji su razlozi bacanja hrane, ali i u kojoj meri su građani svesni posledica koje hrana u kontejneru može da izazove.

Hleb, meso, voće i povrće – reklo bi se, osnovne namirnice u skoro svakom srpskom domaćinstvu. Ali, i u kontejneru.

U svetu se baci više od 30 odsto proizvedene hrane, a procenjuje se da ona koja se baci u toku jedne godine, može da nahrani sve gladne u svetu sledeće tri godine. Za takvu procenu u slučaju Srbije, kažu stručnjaci, nedostaju zakonske odredbe i precizne analize.

U Srbiji svaki građanin godišnje baci 35 kilograma hrane vredne oko 20.000 dinara. Jedan čovek dnevno baci jednu četvrtinu hleba, dok se godišnje baci oko litar jogurta, kilogram voća, u proseku dva ručka i oko 150 grama suhomesnatih proizvoda. Zašto?

Građani, međutim, odbijaju da priznaju da se u Srbiji baca velika količina hrane.

Postoje i oni koji se trude da jedu manje životinjskih proizvoda, da smanje otpad i da ne prekoračuju nutricionističke potrebe. To bi, tvrde stručnjaci, doprinelo da se trend bacanja hrane smanji. Šta još može da se preduzme?

Ako se to ne desi, iz trule hrane preti nam ispuštanje metana, jedne od najvećih opasnosti za životnu sredinu.

Voda koja se nalazi u skoro svakoj namirnici, takođe se uzaludno potroši. Procena je da se u bačenoj hrani nalazi količina vode koja čitave godine može da napaja Volgu, jednu od najvećih svetskih reka.

Happytv.rs
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter