Izvor:
23.08.2019 u 21:03
0

TELEMASTER ISTRAŽUJE: Da li su Srbi najbolje naoružan narod na svetu posle Amerikanaca? (VIDEO)

Iako ga u našoj zemlji, prema rečima zvaničnika, nema mnogo – ilegalno oružje i u najmanjim količinima može da državi izazove velike probleme. Od 2014. Ministarstvo unutrašnjih poslova više puta je sprovodilo proces legalizacije, pooštrene su kazne, nelegalno oružje je uništavano, ali taj problem i dalje postoji.

Kako za Telemaster kaže Petar Pantić, predsednik Skupštine nacionalne asocijacije za oružje Srbije, naoružanje ispod ruke u našu zemlju najviše dolazi iz zemalja regiona, a cene su u porastu od kako je Srbija donela restriktivnija pravila za kupovinu i posedovanje.

Crno tržište oružja u Srbiji dobro je snabdeveno, a cene, kako prenose domaći mediji pozivajući se na neimenovane izvore, kreću se od oko 50 do 500 evra za pištolje i revolvere, od 600 do 1000 za automatsku jurišnu pušku Kalašnjikov, a čuveni „hekler“, popularan među atentatorima, može se nabaviti za oko 2000 evra. Za one koji se naoružanjem bave profesionalno i koji su do svog komada došli legalno– crno tržište oružja je tabu tema, kaže za Telemaster Petar Pantić iz Nacionalne asocijacije za oružje. On međutim kaže da ima inofrmacije da su cene skočile, a da najveći broj ilegalnog naoružanja i dalje dolazi iz zemalja regiona u kojima su vođeni ratovi.

Pantić se takođe ne slaže sa procenama stranih službi i medija da su Srbi, posle Amerikanaca, najbolje naoružana nacija na svetu. Kaže da je broj registrovanih komada oružja pao ispod milion, a registrovanih vlasnika je oko 650 hilajda.

Nemoguće je znati koliko građana Srbije, koji se ne bave kriminalnim aktinvostima, u ovom trenutku krije naoružanje od zvaničnika u strahu da će im zbog novih zakona i pravila ili nemogućnosti da plate namete za registraciju, biti oduzeto. Nesumnjivo je da takvi postoje, a profesor Dragan Simeunović sa Fakulteta političkih nauka za Telmaster kaže da bi odziv na legalizaciju oružja bio bolji da se građni osećaju bezbednije.

Držanje automatskog oružja, kao i eksplozivnih naprava, teško je krivično delo. Pre tri godine u Srbiji je uništeno 18.000 komada ilegalnog oružja koje je zaplenjeno od izvršilaca krivičnih dela ili su ih građani sami predali. Ministarstvo unutrašnjih poslova je od 2014. do prošle godine sproveo tri procesa legalizacije oružja.

Happytv.rs
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter