MARKO MIHAJLOVIĆ IZ OPŠTINE ŽUPSKI ALEKSANDROVAC: "Župa je od davnina poznata kao kvalitetno vinarsko- vinogradarsko područje!"

Marko Mihajlović, predsednik opštine Aleksandrovac bio je gost emisije "Prelo u našem sokaku" gde je promovisao opštinu Župski Aleksandrovac.

On je u razgovoru sa našim voditeljem Urošem Davidovićem predstavio opštinu u Resavskom okrugu koja je idealna za vinogradarstvo i voćarstvo.

- Župa je od davnina poznata kao kvalitetno vinarsko- vinogradarsko područje. U Župi se loza gaji, kako istorijski podaci tvrde, već više od dva milenijuma. U Srbiji je otkad je Srbioija postala država. Stefan Nemanja je pet župskih sela pridodao manastiru Studenici kako bi odatle mogao da se snabdeva vinom za manastirske potrebe. - rekao je predsednik opštine.

- Trudimo se da maksimalno ulažemo u infrastrukturne objekte u Župi. Trudimo se da sve osnovne civilizacijske norme ispunimo do kraja tako da do svake kuće dolazi asfaltni put, da svaka kuća ima kvalitetne vode za piće, da u svakom domu imamo kvalitetnu električnu energiju. Opštinska uprava se trudi da to ispuni do maksimuma.

Vratili smo se i na neke istorijski značajne podatker koji se tiču Aleksandrovca:

- Aleksadrovac se ranije zvao Kužetin, tek za vreme kralja Aleksandra Obrenovića 1882, mi smo ga zamolili, da po njemu dobije ime Aleksandrovac koje nosi do današnjeg dana.- rekao je gospodin Mihajlović koji je naglasio da je ovo ipak kraljevski grad.

- Župa ima mnogo karakteristika. Nekada je za Beograđane bila pojam župna klima, baš poznata po Aleksandrovačkoj Župi koja ima umorene zime, a blaga leta, ne tako vruća kao ranije. Međutim, sada globalne klimatske promene utiču i na promenu klime i u Župi. 

 

Happytv.rs
Foto: Arhiva

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost

HappyTV

Četvrtak
04:30  Rano jutro  
06.45  Dobro jutro Srbijo  
11:30  Parovi - Jutarnja kafica  
11:55  Vesti  
12:05  Parovi - Jutarnjakafica  
12:55  Vesti  
13:05  Parovi - Jutarnja kafica  
13:55  Vesti  
14:05  Serija: Kazna  
15:15  Posle ručka  
17:30  Telemaster  
18:10  Serija: Kazna  
19:00  Upoznajte Parove  
22:00  Parovi žurka  
02:30  Parovi - Noćobdije  
04:30  Rano jutro