“NE PROPUSTITE PRELO U NAŠEM SOKAKU” (11H): Posetite mesto koje proslavilo hrabrost srpskog naroda u Kolubarskoj bitki - Lazarevac!

Ne propustite emisiju "Prelo u našem sokaku" sa voditeljima Bojana Ristivojević i Uroš Davidović,  koji vas drugog dana vikenda u 11h vode u Lazarevac.

Nezaboravan "Kutak Nade Blam", na poučan i zabav način, u prozi i jednom dahu, ispričaće mnoge mudrosti i iskustva predaka, i sve ono što do sada niste čuli.

Lazarevac je gradsko naselje i sedište gradske opštine Lazarevac a koja administrativno čini jednu od 17 opština grada Beograda. 

Lazarevac leži u živopisnom delu Šumadijske Kolubare na istoimenoj reci. Okružuju ga jugoistočno i istočno planine Rudnik, Kosmaj, Venčac i Bukulja, zbog kojih Lazarevac ima vrlo prijatnu umereno kontinentalnu klimu.Glavne reke i rečice ove oblasti su: Kolubara, Onjeg, Ljig, Peštan, Turija, Beljanica i Lukavica.

Teritorija Opštine Lazarevac obuhvata deo naše zemlje koji je izgrađen od različitih stena. U geološki najstarije stene ove komune ubrajaju se kristalni skrinjci, zatim trijaski i kredni krečnjaci, peščari i laporci. O dosta burnoj geološkoj prošlosti ove okoline svedoči velika masa izlučenih vulkanskih stena dacita i andezita u Rudovcima i Baroševcu, te je priroitet obog okruga ne samo voćarstvo već i rudarstvo.

U toku Prvog svetskog rata odigrala se jedna od najvažnijih Kolubarska bitka između srpske i austrougarske vojske. Ona je jako podigla moral srpskoj vojsci i narodu i proslavila ih širom Evrope. Za izvanrednu veštinu u komandovanju za vreme ove bitke general Živojin Mišić dobio je čin vojvode.

Lazarevac pored brojnih demografskih i geoloških odlika ima razvijeni sluh i za turizam i kulturu. 

U Lazarevcu možete posetiti crkvu Svetog velikomučenika Dimitrija sa Spomen kosturnicom u čijoj kripti su pohranjene kosti više desetina hiljada srpskih i austrougarskih vojnika nastradalih u Kolubarskoj bici. Crkve brvanare u Brajkovcu, Vreocima i Baroševcu. Sa vidikovaca na površinskim kopovima RB Kolubara, ogranku EPS, možete posmatrati proces ekspolatacije i proizvodnje uglja što predstavlja posebno iskustvo i budi radoznalost kako rade velika postrojenja. 

Za sve one koji se bave sportom i rekreacijom tu je kompleks Sportsko -rekreativnog centra “Kolubara”, sa velikom halom, otvorenim i zatvorenim bazenom, terenima za male sportove, kao i jedno od najatraktivnijih jezera Beograda, rekreativni kompleks “Očaga” na jezeru Očaga, zelena oaza Lazarevca sa stazama za šetnju, terenima za sportove na pesku i šljunkovitom plažom. Nadomak Lazarevca nalazi se i Strelište “Tamnava”, a ukoliko želite da uživate u miru, tišini i tradicionalnoj srpskoj kuhinji možete posetiti Etno selo “Babina reka”.

Gosti emisijeMirko Kovačević (direktor TO Lazarevac) ,Maja Sofronijević (Prvo prigradsko pozorište Puls Teatar)
Dragoslav Petrović Kepa (umetnik mozaika), Milica Stojković (Udruženje "Etno domaćice") sa članicama Tamara Lučić, Dragica Krčmarević, Zaga Uskoković (Etno-domaćice), Bojan Bogdanović (mađioničar), Dragana Marinković – (bibliotekar),Aleksandar Stanković (Muzička škola), Milisav Stojanović (obrađuje drvo), Vojislav Banović (majstor za violine i gusle), Momčilo Aćimović (udruženje Eko selo Dudovica)
Sandra Đurđević (zamenik predsednika Saveta sportova), Verica Anđelić (direktor Aktiva školskih direktora), Stefan Milić 17 godina (guslar) , Dragiša Simić, Dragan Aćimović (pčelar),
Muzički gosti: Čegi bend, Ansambl “Melodija” – 7 violina, Hor OŠ “Vuk Karadžić” – Stepojevac, Legende, Tea Teirović.
KUD: KUD ”Dimitrije Tucović” (20 učesnika) – Dalibor Milovančević
 

 

Happytv.rs
Foto: Arhiva

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost

HappyTV

Četvrtak
04:30  Rano jutro  
06.45  Dobro jutro Srbijo  
11:30  Parovi - Jutarnja kafica  
11:55  Vesti  
12:05  Parovi - Jutarnja kafica  
12:55  Vesti  
13:05  Parovi - Jutarnja kafica  
13:55  Vesti  
14:05  Serija: Kazna  
15:15  Posle ručka  
17:30  Telemaster  
18:10  Serija: Kazna  
19:00  Upoznajte Parove  
21:00  Srbija na dlanu  
22:00  Parovi žurka  
02:30  Parovi - Noćobdije  
04:30  Rano jutro