Izvor:
16.12.2018 u 12:37
0

LJUBIŠA RŠUMOVIĆ PISAC ZA DECU U „PRELU U NAŠEM SOKAKU“: Tamo gde je Zlatibor, tamo sam i ja!

Pisac za decu, legenda naše poezije Ljubivoje Ršumović bio je gost emisije "Prelo u našem sokaku".

Ljubivoje Ršumović rođen je u Ljubišu, na Zlatiboru, 3. jula 1939. godine. Školovao se u Ljubišu, Čajetini, Užicu i Beogradu, gde je završio komparativnu književnost na Filološkom fakultetu, 1965. godine. Počeo je pisati rano, još kao osnovac u Ljubišu. Prve pesme je objavio kao gimnazijalac, 1957. godine, najpre u užičkim Vestima, a zatim u Književnim novinama.

Tamo gde je Zlatibor tamo sam i ja!

U svom zavičaju Ljubivoje Ršumović priprema Akademiju „Saradnici sunca“, tačnije stvaralački centar za talentovanu decu. Ostvaruje svoj veliki san:i to će biti jedinstveni stvaralački centar za decu – talentovane umetnike koja će biti nova, literarna Petnica u Ljubišu.

"Saradnici sunca" je ime akademije, a to ime je dao Duško Radović. Nastavljam tamo gde je on stao. Ovo je prilika da sa akademijom decu talentovanu za pisanje podučavam tom zanatu. Pored nadahnuća za poeziju i prozu, čovek mora savladati i zanat za pisanje. To je težak stvaralački rad. Deca uopšte u Srbiji, mladi ljudi kako je Konfučije nazivao decu, pišu. Pokušavaju da pišu. Ima učitelja koji ih upućuju u to. Postoje festivali dečije poezije i poezije za decu kojih ima na raznim mestima. Mi stariji smo članovi žija i naravno moje kolege i ja znamo koja su deca talentovana. Pratimo ih od malih nogu i ličnim primerom vaspitavamo mlade ljude. Stvaralaštvo, ja se nadam da ćemo naredne godine u Ljubišu da završimo objekat. Opština Čajetina me podržava, tako da će to biti još jedno mesto na Zlatiboru u koje će dolaziti deca sa roditeljima ne samo na zabavu, biće i zabave, ali mi se pridržavamo finskog načina predavanja. Oni svoje mlade ljude uče da budu srećni – rekao je Ljubivoje Ršumović pisac za decu.

Izvor: Happytv.rs
Foto: Happytv.rs

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter