U EMISIJI "PRELO U NAŠEM SOKAKU": Sve što treba da znate o uzgoju paunova u Srbiji! (foto)

 

U emisiji "Prelo u našem sokaku" koja se emituje svake subote i nedelje od 11h govorilo se o jednoj od najlepših ptica na našim prostorima, a to je paun.

U gostima je bio Dragan Lukić, uzgajivač paunova, koji je naše gledaoce upoznao sa ovom božansvenom pticom.

-U Srbiji postoji 4 vrsta paunova iako ih u svetu ima znatno više. Ženka je plodna posle 2 godine, a mužijak mora da ima bar jednu ženku. Paun pripada porodici fazana i ponosno nosi titulu najlepše ptice. Na proleće je paun najlepši, svoju raskošnu lepotu i čari pokazuju mužjaci sa svojim živopisnim bojama i raskošnim repom koji šire u lepezu prilikom udvaranja ženkama. Paunovi su nežni i njihova inkubacija traje 28 dana. Mladunci su izuzetno osetljivi. Ako pokisnu, mogu uginuti. Hladnoća ih takođe može ubiti, a osetljivi su i na bolesti. Takođe, mali prostor je mučenje za pauna, tako da ih nemojte uzimati ako nemate dovoljno mesta da se neometano kreće. Usamljen paun  je veoma nesrećan. Najviše vole da žive u grupi, a za početak je minimalno uzeti jedan par. Idealan uzrast je oko godinu dana, jer su dovoljno mladi, ali su opet prerasli period kada su suviše osetljivi - rekao je gost emisije "Prelo u našem sokaku". 

 

 

Lukić je imao i savet za sve ljudi koji žele da svoje dvoriše obogate ovom prelepom pticom.

- Paun je postao totalni hit, mnoge naše poznete ličnosti iz sveta estrade, politike, sporta su želeli da upravo njihovo dvorište ukrasi jedan paun. Moram da naglasim da paun nije jestiv - objasnio je gospodin Lukić.  

 

Happytv.rs
Foto: YouTube/Printscreen

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost

HappyTV

Četvrtak
04:30  Rano jutro  
06.45  Dobro jutro Srbijo  
11:30  Parovi - Jutarnja kafica  
11:55  Vesti  
12:05  Parovi - Jutarnjakafica  
12:55  Vesti  
13:05  Parovi - Jutarnja kafica  
13:55  Vesti  
14:05  Serija: Kazna  
15:15  Posle ručka  
17:30  Telemaster  
18:10  Serija: Kazna  
19:00  Upoznajte Parove  
22:00  Parovi žurka  
02:30  Parovi - Noćobdije  
04:30  Rano jutro