Izvor:
14.04.2019 u 09:55
0

MOŽE LI KFOR SAČUVATI SRPSKI NAROD U „POSLE RUČKA“: „Tranzicioni period u svetu daje šansu Srbiji da se jednog dana pruži mogućnost da se srpski vojnici vrate tamo“!

Ekipa Hepi televizije bila je u poseti bazi Bondstil i išli u upravu KFOR-a i razgovarali sa nekoliko ključnih ljudi i preneli atmosferu.

U današnjoj emisiji "Posle ručka" sa Vanjom Bulatićem razgovaramo na vrlo bitnu temu za ljude koji su ostali da žive na Kosovu a tiče se njihove bezbednosti koju im pruža mirovna organizacija KFOR.

Postoje li tajne koje ne znamo za Kosovo?

– Teško je reći šta o Kosovu nije rečeno i uvek je nedorečena priča – rekao je general major u penziji Božidar Forca.

Koliko verujete Kforu?

– To je suštinski NATO misija koji ima svoje ciljeve i interese, preko čelnih zemalja koji je okrenut prema svojim interesima, veliki vode politiku i svetske procese. Kada se sve stavi na kocku najbolje je izbeći oružani sukob, ako je na 50 rođendan NATO-a falila ta situacija, to je drugo – dodao je.

Vi ste pratili proces od samog početka nastajanja i podizanja baze, kakva je situacija sada?

– Počeli su sa 55. 000 vojnika a sada ih je sve manje, vlada Srbija insistira da KFOR bude u punom kapacitetu jer je zadužen za bezbednost Srba na Kosovu ali ima tendenciju da broj stalno opada, imali ste priliku da vidite da je Bondstil sada poluprazan objekat, jedva se ko kreće, malo terenskih vozila i transportnih helikoptera i nijedan komad teškog naoružanja. – rekao je vojni analitičar Aleksandar Radić.

Kako vi reagujete kada čujete sve ovo?

– Ja se sećam da je to bio centar stare Srbije i da je to naziv koji sa osmehom propratimo. Mi imamo vezu sa Kosovom i ne postoji mogućnost da odustanemo od toga da to nije deo Srbije. A to ko se nalazi, ko je stavio šatore tamo, nije bitno jer ni taj Bondstil više nije tamo. Od učesnika u sukobu zavisi i naš rezultat. – rekao predsednik Instituta za nacionalnu strategiju je Dragoslav Bokan.

Zašto krijemo da se situacija u KFORU smanjuje i broj vojnika u bazi?

– Ja mislim da se hvatamo za slamku da imamo kakvu takvu bezbednost da pružimo preostalim Srbima koji žive na Kosovu jer mi nemamo vojnu mogućnost da im pružimo. Kada gledamo na smanjenje broja inostranih vojnika u meni budi optimizam da je krenuo proces da će se jednog dana u Bondstilu nalaziti 11 000 srpskih vojnika koji će štititi narod. Ako želimo da jednog dana Kosovo bude vraćeno Srbiji mi moramo da imamo i vojsku uz diplomtiju jer su to organi jedne države. Ovaj tranzicioni period u svetu daje šansu Srbiji da se jednog dana pruži mogućnost da se srpski vojnici vrate tamo. – rekao je istoričar Saša Adamović.

Imamo oduku skupštine Kosova o formiranju njihove vojkse, šta kažete na to?

– Prilike su previše jasne i ja sam sit kafanskog patriotizma, realno se KFOR se smanjio jer su oni videli da je Kosovo albanska tvorevina. Nema govora da puste naše snage onde jer oni donose odluke. Kada je Srbija prihvatila da se bezbednosne snage povuku sa Kosova je upravo to da su vodeće sile ponudile plan da se Bondstilu prepuste kosovskim snagama bezbednosni, ne vojsci Srbije. Raniji zakon o kosovskim snagama bezbednosni je bio definisan da treba da podržavaju civilne vlasti. zakon je zabranjivao da KFOR poseduje ofanzivna sredstva naoružanja i teška naoružanja. Iza svega je volja Vašingtona i svršen čin, ništa nije moglo da se predupredi. Albanske vlasti su u novom zakonu, napisali da je prva misija zaštita identiteta Kosova, to je sada njihova funkcija – dodao je Aleksandar.

– Srpski narod ima prava i stav, vlast opstaje jer srpski narod ne veruje da se Kosovo prodano Amerikancima. Imamo unutrašnji pritisak vlasti koji je obavezan prema narodu, a menja se i međunarodni kontekst. Nije postojala jaka vojna sila Ruska Federacija, nije postao kineski kod put dolara i ekonomije, put promene međunarodnih odnosa u policentričnom svetu u kome Amerika nema trunku značaja koje je imala. Rusija konstantno stoji na našoj strani, realizuje se deo istočnog pitanja i pripremamo dolazak Ruske baze kao kontra baza Bondstil – saopšto je Bokan.

– Pre dve godine Bregzitom, Trampovom pobedom, usponom Kine i Rusije došlo do radiklanih promena i ruši se liberalni svetski poredak koji je dominirao svetom od propasti SSSR-a. Vidimo da se broj država u sveti koje su priznavale nezavisnost smanjuje, ne mogu se šiptari pozivati na rezoluciju 1244 da bi sačuvali autonomiju. Ja podržavam Trampa koji ima negativan odnos prema NATO paktu jer on po njemu zagađuje međunarodne odnose i sprečava da realizuje svoju spoljnu političku agendu koja podrazumeva redefinisanje odnosa sa Vladimirom Putinom – dodaj je Saša.

Happytv.rs
Foto:Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter