Izvor:
08.03.2019 u 13:37
0

PROBLEM NEPLODNOSTI JE REŠIV, DOKTORI OPOMINJU: Nije dovoljno samo otići GINEKOLOGU, evo gde leži KLJUČ problema! (FOTO,VIDEO)

Tema današnje emisije "Posle ručka" je učestala neplodnost sa kojom se bori čak 400.000 parova u Srbiji.

Gosti koji će razgovarati na ovom veoma čestom problemu su: Dr Jelica Bjekić Macu, Dr Aleksandra Kostić, Sandra Jovanović, Nedeljko Dražić i Jelena Petković.

Da li je redovan ginekološka kontrola dovoljna da žena ostane u drugom stanju?

– Prevetivni ginekološki pregled, koji se radi jednom godišnje u interesu je zdravlja žene. Polskopskopski nalaz, dobar papanikolau test, ultra zvuk garantuje da je sa plodnošču žene sve u redu. Prvi alarm je kada parovi, i nakon godinu dana redovnih seksualnih odnosa, ne mogu da ostanu u drugom stanju. Smatra se da se tokom prve godine braka ostvari 90% trudnoća, tokom naredne godine 3-5%, svi ostali moraju da se više posvete – rekla je doktorka Aleksandra Kostić.

Doktorka Aleksandra Kostić da je ključ leži u stanju hormona, te da endokrinolog ima ključnu ulogu:

– Kada nakon godinu dana nemogućnosti začeća odemo kod ginekologa, rade se ozbiljne analize. Rade se ispitivanja počevši od osnovne labaratorije, do hormona štitaste žlezde, do hormonskig statusa.. To sve radi endokrinolog, ginekolog ima svoj deo. Nadbubrežna žlezda, odgovorna je za lučenje hormona stresa. Ključno je da osoba koja ima problem sa sterilitetom moraju da odu do endokrinologa – objasnila je dr Jelica Bjekić Macu.

Na pitanje da li su najčeće isti uzroci problemi steriliteta, Sandra Jovanović otkriva:

– Dijagnoze su različite. Ali moram da kažem da su naše institucije loše povezane, te da se teže dolazi do endokrinologa. Dok se obave sve željene analize, prolaze godine, pa ih onda pitaju šta su do sada čekale. Svi ginekolozi u Srbiji dobili su uputstva kako se radi vantelesna oplodnja. Želim ovim putem da apelujem na sve lekare da se upute, da parovi, jednostavno,ne bi gubili vreme. Oni moraju da znaju gde da ih upute, a to je vrlo bitno..da bi stigli do endokrinologa, hermatologa, da bi se otkrili pravi uzroci – objasnila je Jovanovićeva.

Doktorka je dodala da parovi imaju pravo na 3 vantelesne oplodnje o državnom trošku, te da je jedini problem dugačak period koji mora da se sačeka prilikom obavljanja raznih analiza u različitim zdravstvenim institucijama, pri čemu se gubi dragoceno vreme.

Koje analize su bitne?

– Prvo se radi prohodnost jajovoda, ako su jajovodi prohodni, mi možemo uz pomoć endokrinologa, stimulišući evoulaciju, mi možemo da uradimo mnogo toga. Međutim, ako su jajovodi neprohodni, tu nema dalje priče –rekla je doktorka Kostić, ali i dodaje da jajne ćelije propadaju tokom godina, te da ne bi trebalo dugo čekati na materinstvo:

– Nakon 30 godine se smanjuje potencijal plodnosti kod žena. Ako devojčica pri rođenju ima 2 miliona jajnih ćelija, u pubertet ulazi za 400.000. Jajne ćelije propadaju svakoga dana, to je jedan prirodni proces, kada taj proces padne ispod hiljadu jajnih ćelija, žena ulazi u menopauzu.

Policistični jajnici razlog neplodnosti?

– Policistični jajnici su jedna od najčešćih hormonskih poremećaja, nije dijabetes. Učestalost sindroma policističnih jajnika je 25%, a dijabetesa 10% slučajeva. Ovaj sindrom može da uvede pacijentkinju u sterilitet. Taj pomerećaj ima sledeće karakteristike: hormonski disbalans, promene u izgledu jajnika… Na vreme je izlečiv. Insulinska rezdistencija dovodi do hormosnkig disbalansa. Ono što karakteriše žene sa policističnim jajnicima: imaju neredovne menstruacija, izražena je maljavost, akne… Žene moraju da se obrate ginekologu i endokrinologu, pa da vidimo kako lečiti – objansila je dr Jelica Bjekić Macu.

Happytv.rs
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter