Izvor:
22.02.2019 u 12:00
0

U EMISIJI „POSLE RUČKA“ DOŠLI SMO DO ZAKLJUČKA: „I Albancima i Srbima odgovara razrešenje konflikta!“ (FOTO, VIDEO)

Kao i uvek u emisiji “Posle ručka” razgovarali smo na najaktuelnije teme koji muče Srbiju, kako vlasti, tako i narod. Sa najpozvanijim gostima za temu koju smo izabrali da obrađujemo danas razgovarala je voditeljka Jovana Grgurević koja je pokušavala da stiša strasti koje su u jednom trenutku u studiju došle do usijanja.

Tema današanje emisije bila je: Zbog čega se srpska roba šalje za Hrvatsku, pa se nazad transportuje kao hrvatska roba i prodaje na Kosovu? Da li Beograd i Priština mogu da nađu rešenje za Kosovo?

Gosti koji će razgovarati na aktuelnu temu: Dragoslav Bokan, Darko Trifunović,Dejan Miletić, Dejan Vuk Stanković i Nedžad Behljulji.

– Proizvod je univerzalna stvar, traži kupca da li će to biti Kosovo ili neko drugi, za robu, nije ni bitno. Biće još povlačenja priznanja. – rekao je Darko Trifunović dodaviši:

– Ovaj zamrznut konflikt ne odgovara nikome ali i Albancima i Srbima odgovara razrešenje konflikta. Mislim da postoje dva pravca u kojima može da se ide, ili autonomija albanskih opština ili prekid svakog razgovora. Ja sam za to da se otvori razgovor Beograda i Tirane. Nije razumljivo da niko ne poteže pitanje Skadra niti živilja koje je živelo na tom području. Kada bi se to rešilo mogli bismo da pružimo ruku jedni drugima.- i predložio razgovor sa Trampom u kome bi se promenio profil i format razgovora i preusmerio na razgovore sa Tiranom, napominjući da Albanci ne poštuju nikoga.

Isto mišljenje deli i Dragoslav Bokan koji napominje:

– Mi sa Abancima nemamo nikakave zajedničke tačke, nemamo zajednilčkog imenitelja da bi moglo da se pregovara. Mi možemo samo da jačamo poziciju, moramo da znamo kakva nam je politika i koncept, mi smo jedini koji imamo u sred Beograda ljude koji rade protiv Srbije.. To Priština, Zagreb i Tirana nema. To je takozvano crno ideološko tržište . Mi ne biramo situaciju u kojima se nalazimo, naše je da se u datim okolnostima bavimo svojim dužnostima.

– S moje tačke gledišta postoji velika opasnost identifikacije sa Rusijom što će obustaviti neke pozitivne procese. Ono što ja primećujem je da se zakuvava, ide ka oružanom sukobu. Tu malo fali arogancije nekoga, da kaže da krenemo, ako jednan padne, to se neće zaustaviti. Ni Rusija ni Britanci nemaju nikakav interes na Balkanu ali Srbiji i Albaniji rat ne donosi nikakav interes.– rekao je Dejan Miletić.

Privredniku, gospodinu Behljuljiu je posebno zasmetalo to što je nazvan Šiptarom, što on smatra uvredljivim:

– Slažem se da mi volimo što smo Šiptari ali problem je u izgovoru. Vi nemate taj glas u srpskoj azbuci koji daje totalno drugu konotaciju.- i nastavio:

– Srbija nikad nije poslala neki signal da priznaje samostalnost. Kosovo ima sve državne atribute, ima Skupštinu, Vladu, policiju, vojsku, carinu. Kosovo ima jaku dijasporu, svaka kuća ima jednog člana u drugoj zemlji i svi se držimo zajedno. Mi smo veliki potrošači a mali proizvođači i tu je bila šansa Srbije. Mnoge firme u Srbiji su poslovale za kosovsko tržište.– rekao je on.

Dejan Vuk Stanković je izneo svoje mišljenje rekavši:

– Mi smo generacija koja treba nešto da reši ali teško da to može racionalno da reši. Pragmatizam je što Albanci na Amerikance gledaju kao na saveznike. Ko kaže da su nama Amerikanci saveznici po pitanju Kosova. Oni imaju najblaže rečeno ambivalentan stav. Da oni hoće da takse budu ukinute, bile bi ukinute. Postoje ljudi koji podržavaju politiku taksi u vladama mnogih zemalja. Amerikanci su Albancima dodelili ulogu saveznika a Tiranu možemo da tretiramo kao istaknutog ambasadora SAD-a.

Video:

Happytv.rs
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter