Izvor:
28.04.2019 u 18:19
0

OTAC GLIGORIJE MARKOVIĆ U EMISIJI „ELA ELA SHOW“: Šta smemo i ne smemo za Vaskrs!

Postoji bezbroj priča o tradiciji, običajima u Srbiji ali mnogi su i deo sujevrja.

Otac Gligorije Marković govorio je o najvećem hrišćanskom prazniku i posavetovao gledaoce "Ela Ela Show" šta crkva i vera propovedaju.

Koja je najveća zabluda u narodu o Uskrsu?

– Najveća zabluda je da bi ičega bilo da Hristos nije došao i da se sve svede na hranu i piće. Hristos je stradao na krstu i vaskrsao, nedeljama smo dočekivali u crkvama u dobrom duhu, molitvi, liturgiji.

Šta je važno da pomislio, da kažemo i uradimo?

– Treba dostojno da dočekamo vaskrsenje u molitvenom i osećanju duha, a sve ono što smo primili da iznesemo svetu. Bezgranična ljubav prema bližnjima, prema čitavoj tvorevini počev od najmanjeg kamena pa do Meseca. Iz te pomisli ćemo znati šta činimo, nećemo prolaziti pored ljudi koji pate ravnodušno, sa osećajem da nam je dovoljno to što mi imamo i da je to samo za nas. Imaćemo želju da podelimo sreću sa svim bližnjima i ljudima oko nas.

Koje su najveće zablude koji ljude čini tokom Vaskrsa? Da li se jaje "čuvar kuće" čuva?

– Čuvar kuće je zalog vaskrsenja i to je jedan dobar običaj koji potiče iz hrišćanskog verovanja da se rađa novi život i da je to boja Hristove krvi. Jaje koje je ostalo od prošle godine treba zakopati u zemlju da priroda to razgradi, nikako da se baca u kontejnere. Prema svetim stvarima koje su vezane za hrista i veru tako i treba postupati u životu – rekao je otac Gligorije.

Happytv.rs
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter