POVODOM OTVARANJA 64.SAJMA KNJIGA ZA "DOBRO JUTRO SRBIJO": KNJIŽEVNICE koje će predstaviti svoja dela o SRPSKIM SPOMENICIMA I stradanju jedne PORODICE!

 

Bavili smo se i aktuelnom temom, otvaranja 64.Međunarodnog sajma knjiga u Beogradu, koji je sinoć svečano otvoren. Gošće emisije "Dobro jutro Srbijo" bile su dve književnice, Snežana Veljković i Neda Kovačević koje će izlagati svoja dela  na ovogodišnjem sajmu knjiga. 

Snežana, ko su junaci Vašeg novog romana?

- Kao lekar sam prikupljala mnogo zapisa. I još su u ratu bolničarke bile glavne, ne samo za negu pacijenata, nego i za negu istorije i tradicije toga doba. Ja pisem porodicne hronike. Pišem o jednoj porodici koja ide kroz vekove, bori se za život naravno uz ljubav koja se prožima tu. Imamo 3 generacije. Prva junakinja je Gledis iz doba rata i prikazan su sva njena putovanja, druga  hronika govori o  ženi koja je preživela Goli otok,  a to je kod nas još uvek tabu tema. Preko 400 žena je bilo tamo. I treci lik je sredovečna zena koja doživljava bračne neuspehe, a živi u današnjem vremenu i ona je u potrazi za Gledis, junakinjom iz prvog dela ove hronike. - 

 

Nedo, Vi ste izabrali neobičnu temu za vaš roman, pišete o srpskim spomenicima, kako ste došli na tu ideju?

- Od 2012.godine sam počela da istražujem spomenike u Beogradu, jer sam pisala u svom prvom romanu o tome  onako pomenuvši ih ,kasnije sam se odlučila da se još dublje posvetim toj temi. I dok sam fotografisala primetila sam mnogo spomenika i tako sam poželela da saznam više o njima. Nažalost neki su hteli da sruše mnoge spomenike u gradu i bar mi pisci ih moramo sačuvati od zaborava.
Spomenike na grobljima sam izdvojila kao poseban deo u svojoj knjizi. 
Npr. u Aleji velikana je sahranjen priznati sin kneza Mihaila, Velimir Teodorović i koj je svoj fond ostavio Srbiji, a bista je samo u aleji, nema je nigde u gradu.
Bista npr. knjeginje Zorke je unistena još1945. tokom rata. Bila je inicijativa da se taj spomenik vrati, jer je to prvi spomenik ženi. Svega 38 spomenika imaju žene.
Ja bih volela da se Mihajlu Pupinu podigne dostojanstven spomenik,a ne samo bista u dvorištu škole koja nosi njegovo ime. -

 

 

 

 

 

 

happytv.rs
Foto: arhiva

 

 

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost

HappyTV

Četvrtak
04:30  Rano jutro  
06.45  Dobro jutro Srbijo  
11:30  Parovi - Jutarnja kafica  
11:55  Vesti  
12:05  Parovi - Jutarnja kafica  
12:55  Vesti  
13:05  Parovi - Jutarnja kafica  
13:55  Vesti  
14:05  Serija: Kazna  
15:15  Posle ručka  
17:30  Telemaster  
18:10  Serija: Kazna  
19:00  Upoznajte Parove  
21:00  Srbija na dlanu  
22:00  Parovi žurka  
02:30  Parovi - Noćobdije  
04:30  Rano jutro