MILOVAN DRECUN GOST EMISIJE "DOBRO JUTRO SRBIJO": Aljbin Kurti je učenik Adema Demaćija! (VIDEO)


Specijalni gost jutarnjeg programa "Dobro jutro Srbijo" na Happy televiziji bio je Milovan Drecun, predsednik skupštinskog odbora za Kosovo i Metohiju. U svetlu nedavno završenih vanrednih parlamentarnih izbora u južnoj srpskoj pokrajini, Drecun je dao svoj sud o trenutnoj situaciji na Kosmetu i očekivanjima u nastavku dijaloga Beograda i Prištine.

- Vlast na Kosovu su prethodno činili ratni zločinci zatrovani idejom velikoalbanske države. I sam Aljbin Kurti je učenik Adema Demaćija. OVK jeste produkt albanskog staljinizma. Amerika ih je proglasila terorističkom organizacijom ali su ih onda podržali kada su videli da mogu da im završe posao. Umesto da već nagovesti da će ukloniti takse da bi pregovarao sa Beogradom, Kurti je uveo termin "reciprociteta" i tu već vidite nepremostivu prepreku. Briselski sporazum je po njemu štetan, hoće da razgovara sa Srbima na Kosovu ali ne sa Srpskom listom. Govori o nekakvoj ratnoj odšteti i to svakako nije dobra politika. Ako uđe u koaliciju sa DSK, Isa Mustafa je iskusan političar i racionalniji od Kurtija tako da će on tu biti faktor kontrole - kaže Drecun.

Predsednik skupštinskog odbora za Kosovo i Metohiju smatra da razgovori moraju da se nastave ali nije siguran u kom pravcu i sa kakvim namerama će nastupati druga strana.

- Rekli su da će se razgovori nastaviti ali mi ne znamo kakvi razgovori i kakve namere. Treba malo raščivijati redosled poteza. treba stvoriti uslove za nastavak pregovora ali nagoveštava se da će i neki drugi imati izaslanike. Evropska unija spominje mogućnost da pošalje svoje izaslanike kao što je to uradila Amerika - dodao je Milovan Drecun

O podršci Moskve Drecun kaže da je značajna ali da Srbija ne sme da imati nerealna očekivanja.

- Problem kod Moskve je što ona nema uticaj na albansku stranu kao na američku. Za kreiranje procesa Rusija je uvek prisutna zato što pruža snažnu podršku našoj zemlji. Ne možemo da očekujemo nešto što nije realno, oni su nam iskreni prijatelji. Mi imamo zablude da Rusija može da uradi nešto što može. Moramo da budemo svesni naše pozicije. Sada smo na vetrometini, imamo dobra ali imamo i loša iskustva - zaključuje Drecun.
 


Happytv.rs
Foto: Arhiva

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost

HappyTV

Četvrtak
04:30  Rano jutro  
06.45  Dobro jutro Srbijo  
11:30  Parovi - Jutarnja kafica  
11:55  Vesti  
12:05  Parovi - Jutarnja kafica  
12:55  Vesti  
13:05  Parovi - Jutarnja kafica  
13:55  Vesti  
14:05  Serija: Kazna  
15:15  Posle ručka  
17:30  Telemaster  
18:10  Serija: Kazna  
19:00  Upoznajte Parove  
21:00  Srbija na dlanu  
22:00  Parovi žurka  
02:30  Parovi - Noćobdije  
04:30  Rano jutro