ORHAN DRAGAŠ U EMISIJI "DOBRO JUTRO SRBIJO": Erdoganova poseta je veoma značajna za Srbiju! (VIDEO)

Gost emisije "Dobro jutro Srbijo" bio je Orhan Dragaš, direktor Međunarodnog instituta za bezbednost. U razgovoru sa Milomirom Marićem Katarinom Koršom, naš gost je govorio o poseti turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana.

- Predsednik Vučić je uspeo da ubedi Turke da otvore velike fabrike. Turska je zaista izrasla u jednu ozbiljnu ekonomsku silu. Ona pre 20 godina uopšte nije bila popularna turistička destinacija, dok je danas glavna turistička destinacija. Pogledajte kako izgledaju njihove serije. Ljudi ovde percipiraju Tursku na pogrešan način, to je besmisleno. Nemojte zaboraviti da je početkom 2017. godine 800 i nešto hiljada je bila razmena, danas je mnogo bolja. Erdogan i Vučić su sada bliski prijatelji. On pazi da ne uvredi Srbiju i zna koliko je to osetljiva tema iako je Turska jedna od prvih zemalja koja je priznala Kosovo. Čak je i na konferenciji Vučić na to pitanje želeo da dovodi gosta u neugodnu situaciju - kaže Dragaš.

Govoreći o situaciji u domaćoj privredi Dragaš je objasnio da postoje određeni problemi jer pojedini privrednici nude nešto što nemaju i time prave veću štetu nego korist Srbiji.

- Mi sada dovodimo u pitanje čitave sporazume jer pojedini biznismeni podvaljuju pljosnate breskve i mandarine koje znamo da u Srbiji ne postoje. Kod nas je stočni fond problematičan. Ozbiljan poslovan svet hoće da ima sigurnost u snabdevanju. Mi zaista te robe nemamo u toj količini. To nema veze sa Evropskom unijom. Postoje različiti standardi koji su važni za posao i život - dodaje Orhan Dragaš.

O investicijama Turske, naš gost je objasnio da turske IT firme pokazuju veliko interesovanje da ulažu u Srbiju i rade sa našim IT stručnjacima.

- Turska je vrlo zainteresovana. Oni se raspituju za naše IT stručnjake, nekoliko njihovih IT kompanija naprave ovde svoje firme i prave nove razvoje sa sprskim stručnjacima. Kada novi proizvod pravite zajedno pravite dodatnu vrednost i to je veoma atraktivno za strane investitore - zaključio je Orhan Dragaš.
 


Happytv.rs
Foto: Arhiva

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost

HappyTV

Utorak
04:30  Rano jutro
06:45  Dobro jutro Srbijo
11:30  Parovi - Jutarnja kafica
11:55  Vesti
12:05  Parovi - Jutarnja kafica
12:55  Vesti
13:05  Parovi - Jutarnja kafica
13:55  Vesti
14:05  Serija: Kazna
15:15  Posle ručka
17:30  Telemaster
18:10  Serija: Kazna
19:00  Upoznajte Parove
21:00  Provodadžija
22:00  Parovi - Parograf
02:30  Parovi - Noćobdije
04:30  Rano jutro