KOORDINATORKA SIGURNE KUĆE APELUJE I PODSEĆA: Nasilje nad ženama je ogroman društveni problem, žene nemojte ćutati, prijavite nasilnike! (VIDEO)

Koordinatorka sigurnih kuća i koordinatorka Savetovališta protiv nasilja u porodici Vesna Stanojević bila je gost u emisiji "Dobro jutro Srbijo".

Naime, ona je istakla i podsetila da je nasilje nad ženama ogroman društveni problem, i dodala da je važno prepoznati šta je sve nasilje, jer ono nije samo fizičko.

Budući da smo svedoci porasta nasilja nad ženama, koordinatorka sigurne kuće je ispričala koliko je ženama teško da shvate da imaju problem, ali i da se pomire sa istim. 

- Retko koja žrtva se obrati odmah savetovalištu. To su ljudi koji mogu da se prepoznaju, njihov odnos prema drugim ljudima, ženama, a žena pored svega toga ćuti. Prezasićena sam tih strašnih priča. Šta treba da se desi da bi društvo shvatilo da ovu stvar ozbiljnije protumače. Nije u pitanju samo sigurna kuća. Vrlo često imamo trudnice, i žene koje se "porode" i vrate se kod nas sa novorođenim bebama. Postavlja se pitanje gde su ti očevi. Tema jeste da žena mora da zna da ako je u situaciji da očekuje rođenje deteta da mora da zna šta može da očekuje, a kada se rodi beba tada su još gori. Žene se nadaju da će se u tim slučajevima njihov muškarac promeniti, ali od toga uglavnom nema ništa. Uvek moramo da sagledamo kompletnu situaciju.  Mislim da nasilnici i problematične veze odmah mogu da se prepoznaju. Postoje žene koje vole svog muža i partnera i mire se sa njim, bez obzira na to što ih on maltretira. Mi savetujemo daone ne komuniciraju, i da se distanciraju od problema. Emotivno su žene potpuno spremne da nastave ljubav koju su imali sa tom osobom, za tu ljubav nemam objašnjenje. Imamo dovoljno kapaciteta, sve je to na istom mestu, i sve funkcioniše kako treba. često se javljaju i žene koje nisu baš ugrožene i koje nisu donele konačnu odluku. Sve ugrožene žene će uvek biti primljene - kazala je Stanojevićeva.

 

 

 

Happytv.rs
Foto: Arhiva

 

 

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost

HappyTV

Utorak
04:30  Rano jutro
06:45  Dobro jutro Srbijo
11:30  Kviz: Naslovna strana
11:55  Vesti
12:05  Provodadžija
12:55  Vesti
13:05  Provodadžija
13:55  Vesti
14:05  Serija: Suze moje sestre (R)
15:15  Posle ručka
17:30  Telemaster
18:10  Serija: Suze moje sestre
19:00  Upoznajte Parove
21:00  Provodadžija
22:00  Sudbine
23:00  Novajlije - Live
02:30  Posle ručka