Izvor:
22.08.2019 u 11:37
0

PETKOVIĆ OCENIO: Vučićev sustret sa Pompeom je od posebnog značaja, posetom SAD smo konačno odškrinuli vrata! (VIDEO)

Gost emisije "Dobro jutro Srbijo" bio je Petar Petković pomoćnik direktora kancelarije za Kosovo i Metohiju. On je u razgovoru sa voditeljkom Jovanom Grgurović prokomentarisao susret predsednika Srbije Aleksandra Vučića i državnog sekretara SAD Majka Pompea.

Naime, Državni sekretar SAD je tokom sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Njujorku ohrabrio Srbiju da se fokusira na svoj strateški cilj, članstvo u EU, kao i da obnovi dijalog sa Prištinom.

Pompeo i Vučić su razgovarali o zajedničkoj viziji stabilnog, bezbednog i prospreritetnog Zapadnog Balkana, kao i o nastavku američke podrške Srbiji na putu ka Evropskoj uniji.

Moram da kažem da je Vučićeva poseta Njujorku od posebnog značaja. Imajući u vidu da srpski zvaničnici nemaju priliku da se sreću sa najvišim zvaničnicima. Činjenica da se Vučić sreo sa Pompeom je velika stvar. Razgovarali su gotovo dva sata, takođe su bili i dugi sastanci sa Vilsonom i Palmerom. To su ljudi koji su na najznačajnijim pozicicijama u SAD.. Imali smo brojne zvaničnike, koji su rekli da Priština mora da ukine takse, i nastavi dijalog. Kada na jedan mig Amerika reaguje, Priština menja svoj stav. Ne može stvari da se menjaju tek tako u SAD, odnosno onako kako smo mislili. Posetom smo malo odškrinuli vrata. Sve vreme je Amerika imala neprijateljski odnos prema Srbiji, ali više nije tako. Ali, to da su nas saslušali, da se zalažemo za kompromisno rešenje. Sada su stvari drugačije. Kada predsednik SAD kaže da se Priština suzdrži od jednostranih akcija, kada imate Pompea koji je nakon sastanka sa Tačijem zatražio da Priština ukine takse, to nije loše… Promena je evidentna. Naš ogroman trud, entuzijazam, da dođe do ovog sastanka je od posebnog značaja… zato je sada došlo do zaokreta. Konačno i Vašington želi da čuje šta Srbija ima da kaže. Za SAD je Srbija decenijama bila kriva za sve… prema njihovim saznanjima je ona trebala da bude ponižena. Danas smatraju da Srbija ne treba da bude ponižena, već da treba doći do kompromisnog rešenja. Zaključak jeste da je potrebno ukinuti takse. Konačno SAD I Srbija imaju isto gledište. Potrebno je nastaviti dijalog. Najbitnije je da do tada očuvamo mir i bezbednost. Bitno da se pre decembra govori o ukidanju taksi, iako mi kao ozbiljna država pronalazimo načine da naš narod na prostoru KIM ne bude gladan, ni žedan. To činimo i kada je reč o investicionom ciklusu koji smo pokrenuli – izjavio je Petković.

Happytv.rs
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter