Izvor:
14.05.2019 u 07:27
0

ZORANA MIHAJLOVIĆ U EMISIJI „DOBRO JUTRO SRBIJO“: „Čim se brže razvijate nego što se planira, otprilike gledaju a zašto se brže razvijate?“

Zorana Mihajlović, ministarka za građevinu, saobraćaj i infrastrukturu bila je gošća jutarnjeg programa Hepi televizije. Sa voditeljima, Milomirom Marićem i Katarinom Koršom, ministarka je razgovarala o najaktuelnijim temam koje interesuju naše građane.

– U Železnice Srbije se nije ulagalo trideseet godina. U Titovo vreme, kad je napravljena barska železnica i sve one pruge koje su napravljene, to je bio kraj. Tad se ulagalo, tad je napravljeno i od tada se na sve to zaboravilo. I evo svedoci smo na šta je sve to ličilo. Mi poslednje četiri godine smo zaista uložili, nama je železnica prvi prioritet u odnosu na puteve. Dakle mi smo prošle i ove godine ćemo ukupno rehabilitovati oko 700 kilometara puteva železnice. To znači, kada završimo neku deonicu, mi na tu deonicu stavljamo novi voz koji ima wi-fi, imamo brzinu pruge oko 120 km/h. Ali ne možemo odjednom, kako god da okrenete, ne možete dve hiljade, tri hiljade kilometara pruga da rehabilitujete i da budete na 120 ili 200 km/h kao što će biti Beograd- Budimpešta. To je jedan razlog. Drugi razlog je što sve više ima prevoza kod nas. Nekada je jedan voz prolazio dnevno na takozvanim najfrekventnijim deonicama. Vi sada imate vozove. Ljudi prvo, maltene, ne mogu da se naviknu da imaju vozove, dakle kompozicije vozova.

Na pitanje zašto pruga ka Novom Sadu ne radi, ministarka je objasnila da se na toj deonici železničke pruge radi na obnavljanju pruge kako bi se ubrzao protok železničkog saobraćaja:

– Mi radimo sada prugu Beograd- Budimpešta. To je znači, Beograd- Stara Pazova deonica, Stara- Pazova- Novi Sad, Novi Sad- Subotica. Dakle radimo na 200 km/h. To će biti prva brza pruga i radimo u potpunom zatvoru, tako već kažu stručnjaci, znači nema ni jednog voza, upravo na deonici Stara Pazova- Novi Sad. To je najteža deonica, tu imate tunel Čortanovce, vijadukte, tu rade Rusi, ruske železnice. I hoćemo da uradimo što pre. Mogli smo da pustimo vozove ali onda bi trajalo dve i po godine. A ovako će trajati godinu dana i završićemo i nakon toga ćemo imati vrlo bzo ćemo mi imati da idemo do Novog Sada kao da nam je Stari grad- Novi Beograd.

Često se postavljaju pitanja kako i zašto se Srbija razvija tako brzo i zašto je Kina odlučila da ulaže baš u Srbiju a ne u zemlje u regionu. Ministarka je objasnila važnost tih investicija za Srbiju:

– Čim se brže razvijate nego što se planira, otprilike gledaju a zašto se brže razvijate. Dakle, mnogo ima pitanja na temu: „A zašto radite Koridor 11?“ „ A što vi sad radite sa Bosnom i Hercegovinom vezu? “ Ali činjenica je da nam je to potrebno i da mi nikoga ne ugrožavamo. Kada se male zemlje podižu, uvek je pitanje: „Zašto se te male zamlje podižu?“ Može da priča ko šta hoće, Srbija beleži određene rezultate u rastu društvenog bruto proizvoda, o perspektivama i percepciji kako će Srbija izgledati kao zemlja za narednih par godina.

Happytv.rs
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter