Izvor:
13.05.2019 u 09:48
0

IVICA MLADENOVIĆ ZA „DOBRO JUTRO SRBIJO“ UPOZORIO NA NOVU PSIHOAKTIVNU SUPSTANCU: “ U pitanju je opijat koji vrlo lako može dovesti do srčanog udara i smrti…“! (FOTO)

Dr Ivica Mladenović je načelnik Klinike za bolesti zavisnosti Instituta za mentalno zdravlje u Beogradu i sa mukama zavisnika od sedativa se svakodnevno suočava u praksi, te je na tu temu progovorio u emisiji "Dobro jutro Srbijo".

Naime, psihijatar je povodom upozorenja koje čitamo u poslednje vreme, o novoj psihoaktivnoj supstanci, odnosno biljnoj mešavini zelene boje dejstva sličnog marihuani, ali čak 100 puta jačeg, koja se pojavila na srpskom tržištu u vidu najnovije droge za kojom poseže sve veći broj ljudi, ne znajući da ovaj opijat vrlo lako može dovesti do srčanog udara i smrti, apelovao na omladinu da nipošto ne počinje sa konzumiranjem ove opasne supstance.

Pojačano lupanje srca, drhtavica, suzne, crvene oči, ali i česti problemi sa bubrezima, kao i sa srcem samo su neki od negativnih dejstava koje izaziva ova nova droga čije ime još uvek nije poznato, već se samo zna da se radi o smesi na bazi sintetičkih kanabinoid, te je Mladenović sve građane upozorio na ovaj značajan problem u društvu.

To je relativno nova droga, za državu. Problem je što se sintetiše nekoliko stotina droge, a registruje samo desetinu. Hemijska struktura može da se napravi i od kuće, nažalost. Postavlja se pitanje šta je poenta te priče. Na kanabis treba dosta vremena da se čovek navuke, dok se heroin proba jednom i odmah si navučen, sintaksni kanaboidi se prave u bilo kojoj formi – rekao je on, te dodao.

Ne postoji ništa bezopasno. Neki ljudi smatraju da je kanabis bezopasan, što nije istina. Postavlja se pitanje moralnih principa. Zdrav razum i humanost moraju biti prioritetni. Nisam video da je osoba poludela od heroina. Marihuana je najzloupotrebljivija droga od svih droga 95 odsto je probalo marihuanu, posihoze ludila. Psihoze gde ne možemo da izvučemo psihoze. Ludila od marhiane su strašne. Droge su opasne mogu da dovedu do smrti, promena svesti, ruski rulet – rekao je on.

Za sam kraj, doktor je apelovao na sve građane,d a nipošto ne konzumiraju zabranjene supstance, jer su sve one opasne po život.

On je objasnio da je važno pričati na ovu temu.

Moja priča je ljudima dosadna. Dovoljno je da vide jednu psihozu od marihuane. Frapantno je što se ne hapse dieri, kada ne bude bilo marihuane rešiće se problem, do tada mladi morajud a otvore širom oči. Poenta je da se droga ne konzumira – završava priču Mladenović.

Happytv.rs
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter